Συνολικές προβολές σελίδας

14 Οκτ 2012

Η «απολογία» του Πολ Τόμσεν

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής ο κ. Πόλ Τόμσεν προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη «εξομολόγηση». Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι φώναξε κάποιον Ιερέα αλλά αυτός προτίμησε να καλέσει τα ξένα ΜΜΕ διότι θεώρησε ότι αυτοί τον «καταλαβαίνουν» καλύτερα. Από την άλλη είχε και μια υποψία ότι μπορεί ο Ιερέας να μην το πει σε κανέναν πράγμα ανεπίτρεπτο διότι είναι γνωστό ότι άνθρωποι σαν και αυτόν δεν έχουν τίποτα να…κρύψουν.


Ο κ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι «Ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στην Ελλάδα»!!!
Δηλαδή; Συγνώμη που σας σκοτώσαμε;
Ας πούμε ρε Πολ ότι εσύ είσαι ηλίθιος και δεν το είχες προσέξει ότι ήταν «λάθος».
Ο Σαμαράς όμως; Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι «δεν μπορώ να συναινέσω στο λάθος»; Δεν τον άκουγες που στο φώναζε;
Αλήθεια Πολ, πως έγινε τελικά και αντί να ακούσεις εσύ τον Σαμαρά και να διορθώσεις το «λάθος» σου, άκουσε ο Σαμαράς εσένα εφαρμόζοντας την πολιτική που αποκαλούσε «λάθος» στο Ζάπειο 2;
Όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις είχε πει τότε «που το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος». Μήπως ξέρεις Πόλ σε ποιους αναφερόταν;
Είχες εσύ κάποια σχέση με αυτούς που προσπαθούσαν να τον «υποχρεώσουν»;

Συνεχίζοντας την «εξομολόγηση» του ο κ Τόμσεν λέει ότι «ίσως είναι λάθος η ταχύτητα, η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε σε βαθύτερη ύφεση».
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο τρόπος είναι σωστός και το πρόβλημα είναι η…ταχύτητα!
Δηλαδή τα μέτρα που παίρνονται είναι σωστά αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθούν με ποιο αργό ρυθμό;
Καλά πριν από ένα λεπτό μας έλεγες ότι είναι λάθος ο τρόπος που σημαίνει ότι είναι λάθος τα μέτρα!

Όταν λες ρε Τομ «δημοσιονομική προσαρμογή» δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς θέλετε να «προσαρμοσθούμε» στην φτώχια και στην εξαθλίωση!
Ναι αλλά αν συνεχίσετε την στυγνή φορολόγηση όλων των περιουσιακών μας στοιχείων με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών μας τότε πολύ σύντομα δεν θα έχουμε να σας πληρώσουμε!
Τι θα κάνετε τότε κ Τόμσεν;
Θα κατασχέσετε τις περιουσίες μας;
Θα μας πετάξετε έτσι ξαφνικά στο δρόμο να περιφερόμαστε πεινασμένοι και άστεγοι;
Αααα τώρα κατάλαβα, για αυτό θέλετε «αργή προσαρμογή», για αυτό ο Σαμαράς επιμένει στην «επιμήκυνση»,  για να μην μας έρθει …απότομα!
Θέλετε να μας οδηγείται στον θάνατο λίγους κάθε φορά ώστε να συνεχίζουν οι υπόλοιποι να ελπίζουν ότι αυτοί θα ζήσουν;
Το παράδοξο είναι ότι όχι μόνο ελπίζουν αλλά σας ψηφίζουν κιόλας, σας είναι δηλαδή ποιο πιστοί ακόμη και από σκυλιά.

Επειδή πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αυτά «δεν γίνονται» θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι με τον περίφημο νόμο 3156/2003 της κυβέρνησης Σημίτη το 2003 έχει δοθεί η δυνατότητα για σύσταση και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα εταιρειών εδικού σκοπού οι οποίες μπορούν να αγοράζουν εν είδει εμπορεύματος τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών, έναντι κάποιου ποσού, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν να εισπράξουν για λογαριασμό τους το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, χρησιμοποιώντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα. Διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, επιστρατεύονται κατά κόρον στη μάχη της είσπραξης, σαν οι ίδιες να έχουν εκδώσει το δάνειο και όχι η τράπεζα.
Συνήθως οι εταιρείες αγοράζουν την αξία των δανείων σε αντίτιμο που δεν ξεπερνά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 20% της συνολικής αξίας. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, το οποίο κάποιος ιδιώτης έχει συνάψει με μια εγχώρια τράπεζα, η εταιρεία το «αγοράζει» όχι παραπάνω από 20.000 ευρώ. Και με τον τρόπο αυτό της εκχωρείται η απαίτηση ή τιτλοποίηση της απαιτήσεως. Κι αυτό προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτηθούν σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επισφαλειών αλλά και ρευστότητας.

Αυτό δείχνει όχι μόνο οτι αυτά γίνονται αλλά ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν σχεδιασθεί πολύ προσεκτικά για να γίνουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: