Συνολικές προβολές σελίδας

8 Νοε 2012

Κούρεμα, Ντεκαπάζ, και άλλες «μοντέρνες» τεχνικές για το Χρέος.

Στις 9 Μαρτίου του 2012 είχαμε το πρώτο «κούρεμα» του χρέους με την ολοκλήρωση του PSI. Το αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό χρέος να αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στο 150,5% του ΑΕΠ από 136,9% του ΑΕΠ που ήταν πριν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Ο βασικός λόγος που συνέβη αυτό ήταν γιατί «κούρεψαν» το εσωτερικό χρέος, δηλαδή τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά ταμεία, (30δις περίπου), και οι τράπεζες στην Ελλάδα, (13δις μόνο η εθνική). Αμέσως μετά η Ε.Ε. μας δάνεισε για  να τα αναχρηματοδοτήσουμε!!!
 
Στην συνέχεια το ΔΝΤ έθεσε ως στόχο την μείωση του Ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020!!! (1)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει ως βιώσιμο χρέος τα ποσοστά κάτω του 60% του ΑΕΠ.(3)
Στην πραγματικότητα υπάρχουν παραδείγματα κάποιων χωρών που χρεοκόπησαν με μικρότερο από 60% χρέος.
Θέλουν δηλαδή να δεχθούμε τον αργό και επώδυνο θάνατο, στον οποίο μας υποβάλουν με  τα μνημόνια, και αυτοί ως αντάλλαγμα μας δίνουν την…υπόσχεση ότι το 2020 με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να «εξασφαλίσουμε» ένα χρέος το οποίο όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμο αλλά θα υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 80% που έχει θέσει η Μέρκελ πάνω από το οποίο τα κράτη χάνουν την εθνική τους κυριαρχία.(4)

Τον Οκτώβριο του 2012, το ΔΝΤ «διαπίστωσε» ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα!(2)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κ Λαγκάρντ μελετά τρεις επιλογές:
Η πρώτη επιλογή αφορά τη μείωση του επιτοκίου των δανείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η δεύτερη αφορά τα δάνεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν κούρεμα της τάξης του 30%.
Η τρίτη επιλογή προβλέπει να αποδεχθούν γενναίο κούρεμα τα κράτη που δάνεισαν τη χώρα μας και βασικά η αναφορά γίνεται για τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Τα σχέδια αυτά του ΔΝΤ έχουν τις ευλογίες και την στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ίδιου του κ Ομπάμα ο οποίος δια μέσου του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είπε ότι «οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να υποστηρίξει τη συμφωνία για τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» Σε ότι αφορά τα μέτρα τα οποία ψηφίζονται στην χώρα μας είπε ότι
«Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύ δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ». (5)
Γιατί ζητάνε «γενναίο κούρεμα».
Τι συμβαίνει; Μας «αγάπησαν» ξαφνικά;
Θέλουν στα αλήθεια να μειώσουμε το χρέος μας ή μήπως έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους;

Ο Σαμαράς έναν μήνα μετά τις εκλογές ιδιωτικοποίησε την Αγροτική Τράπεζα.
Με αυτόν τον τρόπο έστειλε το «μήνυμα» ότι είναι αποφασισμένος να ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία.
Η ψήφιση χθες του τρίτου κατά σειρά μνημονίου επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.
Δεν θα πρέπει να «δώσουν» και αυτοί κάτι για να τον στηρίξουν ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισαν χθες;
Δεν αξίζει λοιπόν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ ο Αντώνης;
Ναι, αξίζει να διαγράψουν ένα σημαντικό μέρος του χρέους ώστε να στεφθεί με «δάφνες» νίκης ο κυβερνητικός συνασπισμός και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Τι είναι αυτό που μας δίνει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ;
Ζητάνε να «γενναίο κούρεμα» των δανείων που μας έδωσαν τα κράτη της Ευρωζώνης. Τι κοστίζει αυτό στον Ομπάμα;
Απολύτως τίποτα, άλλοι είναι αυτοί που θα χάσουν τα λεφτά τους.
Τη «ζημιά» από την διαγραφή του χρέους θα την επωμισθεί η Ευρωζώνη.
Από την άλλη, αν διαγραφεί το δικό μας χρέος τι θα γίνει με το χρέος της Ιταλίας, τι θα γίνει με το χρέος της Ισπανίας, ή της Πορτογαλίας, αυτοί θα πληρώσουν τα χρέη τους; Όχι βέβαια.
Είναι φανερό ότι και αυτοί θα απαιτήσουν διαγραφή των χρεών τους. Άρα τελικά όλα τα χρέη των χρεοκοπημένων κρατών θα τα επωμισθεί η «Ευρωζώνη».
Δηλαδή τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Δηλαδή…εμείς!
Καμία διαγραφή στην πραγματικότητα. Το χρέος θα κάνει τον κύκλο του και θα έρθει πάλι σε εμάς μετά από λίγο αφού αθροιστεί πρώτα με τα χρέη όλων των χωρών της ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση Μέρκελ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Απόσβεσης του Χρέους για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Είναι μια πρόταση που προϋπήρχε αλλά εξαιρούσε στην εφαρμογή της τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε μηχανισμούς στήριξης όπως η Ελλάδα.Το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους είναι στην ουσία η γερμανική παραλλαγή του ευρωομολόγου, το οποίο στηρίζει τόσο σθεναρά ο Φρανσουά Ολάντ και απαιτούσαν οι Γερμανοί Σοσιαλιστές.(6)

Η «πίεση» που υποτίθεται ότι θα ασκήσει ο Ομπάμα μετά τις εκλογές έφερε ήδη το «αποτέλεσμα» που είχαν αποφασίσει οι διεθνείς τραπεζίτες! Ωραία παράσταση.
Το Ευρωομόλογο ή το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους είναι «μηχανισμοί» μεταφοράς του χρέους από τα κράτη μέλη στην Ε.Ε..
Τα εθνικά ομολόγα δηλαδή θα τα μετατρέψουν σε ευρωομόλογα. Πολύ βολικό για κάποιον που θέλει να καταργήσει τα έθνη.
Το χρέος από εθνικό θα γίνει Ευρωπαϊκό. Πολύ σύντομα όπως είναι λογικό θα έρθουν και οι Ευρωπαικοί φόροι για να πληρωθεί το Ευρωπαικό χρέος…

Οποιαδήποτε διαγραφή χρέους θα πρέπει να συνοδευτεί με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Διαφορετικά είναι ΑΠΑΤΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: