Συνολικές προβολές σελίδας

13 Μαρ 2014

Οι τρεις νάνοι και ο «γίγαντας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την Παρασκευή (7/3/2014)  «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ότι εάν η Μόσχα προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας «θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία»
Όπως όλοι θα θυμόμαστε στο θέμα της Συρίας δεν υπήρχε αυτή η σύμπνοια απόψεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Η κ Μέρκελ και ο κ Ερντογάν συμφώνησαν ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος ενώ ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ουίλιαμ Χέινγκ προειδοποίησε ότι η απουσία προόδου μέσω των διαπραγματεύσεων θα «επιφέρει τον πραγματικό κίνδυνο μίας ένοπλης σύρραξης» προσδιορίζοντας με σαφήνεια ότι αν ο Τζον Κέρι κλείσει η πόρτα της διπλωματίας στη Ουκρανία τότε θα ανοίξει η πόρτα του πολέμου.

Είναι ξεκάθαρο ότι ένας τέτοιος πόλεμος «περνάει» μέσα από την Τουρκία και ίσως για αυτόν τον λόγο ο Τούρκος ιστορικός  Halık İnalcık έκρινε σκόπιμο να δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα MilliGazete ότι «Οι Ρώσοι θα κατέβουν στην Κωνσταντινούπολη και στα στενά για την σύσταση της Ανατολικής Αυτοκρατορίας».

Από την άλλη πλευρά ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε την Κυριακή (9/3/2014) στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου» ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκοζιν και υπεύθυνος για την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας δήλωσε ότι «μετά τις κούφιες απειλές από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο ακόμα ταχύτερος επανεξοπλισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη αναγκαιότητα».

Μετά από αυτόν τον καταιγισμό δηλώσεων και λεκτικών απειλών και με δεδομένο ότι η ημερομηνία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ήδη γνωστά αν η Αμερική και η Ευρώπη δεν μπορέσουν να σταματήσουν τον Πούτιν κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν παγκοσμίως. Απόδειξη το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Spiegel που παρουσιάζει τους Ομπάμα, Ολάντ, και Μερκελ ως νάνους μπροστά στον Β.Πούτιν θέτοντας το ερώτημα «ποιος θα σταματήσει τον Πούτιν;» και υπονοώντας ότι κανένας δεν είναι σε θέση να τον εμποδίσει.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να απαντήσει με πραγματικά πυρά από το στρατιωτικό του οπλοστάσιο στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι διεθνείς τραπεζίτες. Η στάση των αντιπάλων του δείχνει ότι δεν επιθυμούν προς το παρόν μια τέτοια αναμέτρηση διότι μάλλον φοβούνται ότι ένας πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον των Εθνών…. Αν όμως δεν μπορούν τώρα να αναμετρηθούν με την Ρωσία τότε η μόνη επιλογή που έχουν είναι να «αναμετρηθούν» με τον Πούτιν, προσωπικά πλέον.

Αν δεν μπορέσουν να τον «εκθρονίσουν» τότε πολύ σύντομα η Ρωσία ενδέχεται να αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις που  θα μπορούσε να «πάρει» την Ευρώπη από την «αγκαλιά» της Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: